821.964Møter med mennesker

Sjømannskirken har møtt nordmenn i utlandet i 150 år. Det ble markert på storslagent vis i jubileumsåret 2014.

Søndag 31. august 2014 fylte Sjømannskirken 150 år. Helgen ble markert med en stor folkefest på Festplassen i Bergen, jubileumsgudstjenester i alle landets domkirker, festkonsert på Ole Bull Scene og små og store markeringer i sjømannskirker verden over.

I juli ble det arrangert et jubileumscruise i Nordsjøbassenget, og den historiske utstillingen "Et hjem ute - Sjømannskirken 150 år" på Bergens Sjøfartsmuseum ble åpnet av H.M. Kongen.

"Sambakirken" på plass

I 2014 åpnet dørene til et nytt treffpunkt: sjømannskirken i Rio de Janeiro.
Etter en lengre oppussing ble endelig sjømannskirken i Rio - Prinsesse Ragnhilds kirke åpnet den 3. mai 2014. Og det var prinsessens barnebarn som klippet sløyfen.

- Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, hadde et livslangt forhold til Sjømannskirkens virksomhet i Brasil. Hun la ned grunnsteinen for sjømannskirken i Santos i 1961 og sto hvert år for den høytidelige åpningen av julebasaren, sier sjømannsprest Ørnulf Steen - som forøvrig tiltrådte stillingen som generalsekretær i Sjømannskirken i mars 2015).

Oppsøker nordmenn der de er

Sjømannskirken har fem ambulerende sjømannsprester og fem studentprester som reiser ut og møter nordmenn som ikke har en egen sjømannskirke å gå til. På den måten kan nordmenn treffe Sjømannskirken i 80 land, i alle verdensdeler.

Sydenkirkene har flest møter

Totalt sett er det sjømannskirkene i syden som møter flest nordmenn. Kypros har hatt en økning i antall møter på grunn av Nattevandrer-prosjektet for ungdom i Ayia Napa om sommeren.

Mange ulike kontekster

Sjømannskirken ønsker å være til stede som et kirkelig, sosialt og kulturelt møtested for alle, enten man ønsker å treffe andre nordmenn, trenger en andakt eller en god prat over vafler og kaffe. I Norge møter Sjømannskirken mennesker på messer, foreningsmøter, i konfirmasjonsundervisning og på gudstjenester.

Oppsøkende: Vi erfarer at ikke alle mennesker som kunne ønske det, har anledning til å komme til kirken.
Derfor ønsker Sjømannskirken å være en oppsøkende, tjenende og medvandrende kirke for alle nordmenn i utlandet. Vi ønsker å være kirke der menneskene lever sine liv i hverdagenSjømannskirkens verdier