Norske trehus i en arabisk ørken

Da det ble klart at organisasjonen fikk bygge sjømannskirke i Dubai, ble det bestemt at det skulle bygges norske trehus for å gjøre det så hjemmekoselig som mulig. Inne i kirken var det furupanel, og det ble hentet inn norske møbler. Husene var de første trehusene i Dubai, og etter all sannsynlighet også de første trehusene på Den arabiske halvøy.

Sjømannskirken ble innviet i 1976, og åpningen ble en spesiell begivenhet. Sjeiken av Dubai hadde blitt invitert for å åpne senteret, men da dagen kom var det ingen som hadde sett noe til ham:

Litt nervøs og lett panisk stemning på Sjømannskirken i Dubai. Sheikh Rashid drøyer. Mannen skulle vært der for lenge siden… Kirkerådslederen TOR SANDGREN fra svenske GAC ser et hundretalls forventningsfulle gjester. Her er ambassadør og generalsekretær, mange gjester fra Norge og Sverige, tidligere prester, æresgjester. Alle klare til å få et glimt av Dubais mektige mann. Tor står og tripper. Imens blåser sheikens sekkepipeorkester alt de kan i den klamme kveldslufta. Men Tor og gjestene begynner å få nok av sekkepipemusikken. Kommunikasjonsministeren Muhammed al-Mulla er også lettere fortvilet. Til slutt setter han seg i sin egen bil, kjører til sheike-palasset og henter grunnleggeren av det «nye» Dubai... – Jeg er ikke 100% sikker på hva som skjedde, forklarer 79-årige Tor på telefon fra sommerhuset på Öland. – Men noen lokale arabere – jeg tror de var fanatiske muslimer – hadde snakket «skit» om Sjømannskirken; at den lå for nær andre kirker – og at det ville være et dårlig signal om sheiken velsignet den offisielle åpningen. – Men sheiken kom! Al Mulla fikk han med seg!, ler Tor. Og det ble riktig hyggelig å møte han. – Jeg synes nå, 35 år etter, at dette var sterkt gjort at en leder for et muslimsk land åpner en skandinavisk kirke!

ANKERET NR 2/2011