De hvite bussene

Krigens siste dager ble dramatisk for de mange tusen fangene i Tyskland. Det svirret rykter om at alle politiske fanger skulle henrettes, og de vanskelige forholdene gjorde at mange døde av sykdommer, utmattelse og sult. I Sverige ble det iverksatt en aksjon for å få ut så mange som mulig av disse fangene før det var for sent. Aksjonen «De hvite bussene», var ledet av den svenske greven Folke Bernadotte og reddet i alt over 15 000 mennesker ut fra krigssonen.

Sentralt i dette arbeidet var den norske sjømannskirken i Hamburg. Gjennom hele krigen hadde de jobbet for å lage et kartotek over alle skandinaviske fanger i tyske leire og anstalter. Dette arbeidet ble gjort både i samarbeid med andre skandinaver, og med tyske hjelpere. Ved hjelp av disse listene kunne de hvite bussene hente ut alle de norske fangene en visste om.

Sjømannsprest Vogt-Svensen forteller selv om hvor dramatisk det hele var:

«Mørket faller fort på, og vi må kjøre omveier for ikke å være for siktbare fra luften. Allikevel finner flyene oss. I et kryss blir jeg usikker på veien, og kaptein Mehlin slår på lyset et øyeblikk for at jeg skal kunne orientere meg. Det øyeblikket er nok. Noen sekunder etter stuper et fly mot oss mitraljøsekulene sender kaskader av jord og grus over bilen vår.»

(Med Guds ord i fiendland).

Del