Kaffe kokt på brennende kirke

På grunn av sin posisjon som en av Europas største havner, ble Rotterdam hardt rammet av andre verdenskrig. Den tyske bombingen i 1940 ødela store deler av sentrum, og bare tilfeldigheter gjorde at kirken ikke ble truffet. Året etter var det engelskmennene som bombet Rotterdam, og da gikk det ikke like bra.

Den 3. oktober 1941 ble kirken truffet av en gnist fra en engelsk brannbombe og tok fyr. Under brannen fikk varmebølgene kirkeklokkene til å bevege seg, og mens kirken brant og klokkene slo, utspant det seg en merkelig hendelse.

Sjømannsprestens sønn, Alf Salvesen, forteller i boken Som en nordmann:

«Det viste seg at pappa på loftet over leseværelset – der jeg hadde mine treff med Jesus – hadde lagret en sekk rå kaffe – og glemt den der. Nå ble kaffen brent, og da brannmennene pøste på vann for å slukke, begynte det å lukte deilig nytrukket kaffe – nybrent kan man trygt si! Dette dryppet og rant ned fra loftet over inngangspartiet, men det var kopper i kiosken like ved siden av. Dermed fikk mannskapene en velfortjent oppmuntring i slitet.»

I brannen ble presteboligen og leseværelset totalskadet, men selve kirken ble reddet.