Åpning av fotoutstilling: Beate Winther

Den som leter, hun finner

Det sies at fotografering har en helt spesiell iboende hemmelighet, nemlig kravet til absolutt tilstedeværelse:

Her og nå. Årvåkenhet Nysgjerrighet. Grip dagen. Grip øyeblikket.

Der! Ikke i sted, ikke om litt, men akkurat her og akkurat nå.

Mindfulness på sitt aller beste.

Spennende og avslappende på samme tid.

Det er derfor jeg elsker å fotografere, å dra ut på tokt i det spanske og i det norske, på jakt etter bildene, der de spretter fram, stiller seg rett foran meg og snakker til meg: kunstferdige mønstre i en knust bilrute i Kristiansand, utløpte sandaler i sanden i Tarifa, urgamle steinformasjoner i Torcal …

Jeg sitter på en kafé bak et plastforheng i regnet i Fuengirola og kamerafanger paraplybærende, plastdimmede mennesker.

Ventetiden under bilvasken blir betraktelig mer spennende når kameraet får fange vaskevannets vannlek over bilrutene.

Jeg fanger synet av Stein som holder sine trygge armer rundt et gammelt grantre med et hjerte skåret inn stammen, og med tiden dukker flere hjerter opp, de fotfølger meg og blir til en hel fotoserie:

Det som ikke utgår fra hjertet, fører ingen steder hen, står det malt på en blå husvegg i Sortland, og jeg finner en hjerteformet vannpytt ved Drammenselva … Et gulmalt hjerte i asfalten i Lanjaron … En perfekt hjerteformet stein i Guardamar … Et hjerteformet lønneblad i vannkanten på Sætre … En hjertestein i Coin …

Hvilken spenning, hvilken glede det er å fange bilder! Det vakre, det tvetydige, det uventede. Det viktige. Og det uviktige.

Bilder som snakker for seg selv … og forbi seg selv.

Til meg.

Og kanskje til deg?

 

Litt om meg

Hele mitt liv har jeg vært glad i fotografiet. Jeg har både tegnet og malt, men det fotografiske snakker spesielt til meg. Denne separatutstillingen er min åttende, og i tillegg har jeg vært representert tre ganger ved den juryerte utstillingen under Fotografiets dag på Fotomuseet i Horten.

Denne gangen leker jeg litt med nye uttrykk. Bildene er fremkalt på akrylplater, og noen av dem har jeg malt og tegnet på. Andre motiver har jeg fotografert oppå andre av mine bilder, som en slags fotografisk dobbeltbruk.

Jeg ble født i 1949 i Oslo og har jobbet som lærer, forlagsredaktør, radioreporter og oversetter. Jeg har utgitt 6 barnebøker samt en dokumentarbok og har publisert diverse skjønnlitterære tekster i en rekke medier. Jeg bor sammen med mannen min Stein og labradoren Dexi i Drammen om sommeren og i Fuengirola om vinteren.

Beate Winther, foto

El Campanario 28.10—15.12.22

Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info