Konsert med Lars Klevstrand

Billetter €25,- Konsertkafé fra kl. 18.00

1{  "recurrence": "1",  "weekInterval": "1",  "monthYearOption": "1",  "interval": "1",  "weekDay": "1",  "month": "1",  "monthOption": "1",  "startDate": "2020-02-20 19:00",  "endDate": "2020-02-20 20:00"}
20.02.2020 kl 19:00

Varig vind – Et Erik Bye-program med Lars Klevstrand

Min Erik!

Det låter som en intim erklæring, men handler mer om et langvarig forhold til en av Norges, for ikke å si Nordens største skalder: Erik Bye! - Kjent som radio- og TVpersonlighet, journalist, samfunnsrefser og forfatter; en ruvende personlighet i samtiden. Som han skriver i en visetekst om Henrik Wergeland: “Han ble for landets liv en varig vind”.

Den formuleringen kunne saktens brukes om Bye selv.

For en gymnasiast i gryende oppvåkning var hans første visesamling, “Venners viser og egne vers” en åpenbaring, der den lå under juletreet i 1964. Den åpnet øyne og ører for den norske visa slik den så ut til da. Den inkluderte selvfølgelig hans første store suksesser som surret og gikk i den ene radiokanalen vi hadde.

Siden ble det å følge høvdingen fra siden, synge visene hans som kom og kom, og skrive musikk til noen av tekstene som jeg fikk av ham. Og sannelig brukte han en av melodiene mine også, og gjett om jeg er stolt av “Jorun og humlen”!

For “Min Erik” er, ved siden av alt annet, dikterhøvdingen, aldri uvesentlig, alltid med noe på hjertet, og innenfor hans svære torso banket et digert hjerte, for dem nederst, de utstøtte og usynlige, for kloden og mot all urett og undertrykking! Alltid med et poetisk rikt og klangfullt språk; ja, det er som det renner over av og til av meningsmettede formuleringer.

Det er et privilegium å få lov til å føre gubbens verk videre. Det er for viktig til at det får havne i den stadig tjukkere glemmeboka!

Lars Klevstrand

Del