Fiolett uke - Den stille uke

I den siste uken i fastetiden kan vi lese i Bibelen om hvordan Jesus forbereder vennene sine på at han skal dø. Han spiser sammen med dem, snakker med dem og prøver å forklare hvorfor, men vennene hans skjønner det ikke. Hvorfor må du dø, Jesus? spør de. Så blir Jesus tatt til fange, drept og gravlagt. Den siste uken i fasten er en tung og trist uke. Men fortellingen om Jesus slutter heldigvis ikke her! Følg alle dagene - helt til PÅSKEDAG!

Fiolett er fargen på denne uken vi ofte kaller den stille uke. Ved å blande blått og rødt kan du lage denne fargen, bruk fargestifter eller maling. Blått for himmel og rødt for kjærlighet. Til sammen fiolett; en farge som viser oss at bønn til Gud i himmelen og kjærlighet til menneskene på jorda det er faste! Takk for følget, kjære superhelt! Nå er det tid for å telle opp pengene du har samlet gjennom syv uker og sende dem til det formålet du har planlagt. God påske!

Les: Matt 26,1-27,66 Her er fortellingen om det som skjedde den stille uken.

Før  maten: 
Herre, din jord bærer mat nok for alle. 
Takk for den delen du vil vi skal ha! 
Lær oss å dekke et langbord i verden 
som alle kan reise seg mette fra! 
Amen. Amen.

Etter maten: 
Herre, vi reiser oss mette fra bordet. 
Takk for de kreftene vår kropp har fått. 
Nye skal sitte ved bordet og spise. 
Hvis du får fordele, har alle nok. 
Amen. Amen.

Ukas aktivitet

Lese i Bibelen og be

Finn en Bibel hjemme eller på nett (bibel.no)

I denne fiolette uken kan du bruke tiden på å lese historier i Bibelen og be.

Eventuelt synge en bordbønn før måltidene.

Bordbønn: Herre, din jord bærer mat nok for alle
Den står på nr 766 i Norsk salmebok 2013.

Her kan dere høre melodien, spilt av Elisabeth Seland på orgelet hennes.

Dere kan for eksempel markere dagene i den stille uke med å legge symboler på bordet og lese en tekst.

Palmesøndag

Noe å ha på bordet: En bukett gåsunger i en vase

Denne dagen red Jesus inn i Jerusalem. Noen hundre år etter begynte man med opptog på palmesøndag. Det startet rundt Middelhavet. Der var det lett å finne palmegreiner å svinge med. Nord for Alpene ble det vanlig å bruke gåsunger. Så vanlig at noen steder kaller man seljebusker for «palm» den dag i dag.

Les i Bibelen: Markus 11,1–11

Mandag

Noe å ha på bordet: Strø noen mynter utover

Denne dagen renset Jesus tempelet. Der var det noen som tjente seg rike på folks religiøse behov. Jesus veltet pengevekslerne bord og duehandlernes benker, og sa: Mitt hus skal kalles et bønnens hus, men dere har gjort det til en røverhule.

Les i Bibelen: Markus 11,15–19

Tirsdag

Noe å ha på bordet: Legg to hjerter ved siden av hverandre

Denne dagen underviste Jesus på tempelplassen i Jerusalem. Det var da han minte oss om det doble kjærlighetsbudet: Elske Gud av hele vårt hjerte og all vår kraft – og elske vår neste som oss selv. Begge deler er like viktig. Ikke noe bud er større enn disse to.

Les i Bibelen: Markus 12,28–34

Onsdag

Noe å ha på bordet: Sett fram en skål med noe som dufter godt

Denne dagen var det fest i Betania, der Jesus bodde. Mens de spiste og hygget seg, kom det inn en kvinne med en krukke ekte og kostbar nardussalve. Hun helte salven over hodet hans, for å vise sin kjærlighet. Jesus likte det.

Les i Bibelen: Markus 14,3–9

Skjærtorsdag

Noe ha på bordet: En skål med vann og et såpestykke

Denne kvelden spiste Jesus påskemåltid sammen med disiplene sine. Før de spiste, vasket han føttene deres. Noe vanligvis tjenerne gjorde. I Norge i dag legger vi mer vekt på å vaske hender. Litt vann og såpe kan minne om at Jesus renser oss, innvendig også, og tilgir våre synder.

Les i Bibelen: Johannes 13,2–17

Langfredag

Noe å ha på bordet: En tornekrans eller et kors

Denne dagen ble Jesus forhørt, plaget og korsfestet. Blant annet lagde soldatene en «krone» av tornegreiner for å erte ham som liksom skulle være konge. Se om du kan få til å lage en liten krans av en tornete kvist. På bordet blir den et symbol på at Jesus led - og vet hvordan det er å ha det vondt. Eller legg fram et kors.

Les i Bibelen: Markus 15,16–32

Lørdag – Påskeaften

Noe å ha på bordet: En ganske rund stein

De som gravla Jesus, la ham i en hule, og rullet en stein foran åpningen. Finn en passe stor stein og legg den på bordet. Den kan minne oss om hvor umulig alt så ut. Var alt håp ute?

Les i Bibelen: Markus 15,42–47

Påskedag!

Oppstått er Jesus - Hurra, Hurra!

Noe å ha på bordet: En sommerfugl

Jesus sto opp fra de døde. Steinen var veltet bort. Graven var tom. Som en sommerfugl flyr ut av puppen, levde han nå et nytt liv. Kanskje har du et sommerfuglsmykke? Eller et bilde av en sommerfugl? Kanskje vil du tegne en? Sommerfuglen er et gammelt symbol for håpet om oppstandelse og evig liv.

Les i Bibelen om oppstandelsen i alle fire evangeliene:

Matt 28,1-7

Markus 16,1–14

Lukas 24,1-12

Johannes 20,1-10