Gratulerer med dagen! - Men hva skal vi gjøre?

Det blir ikke 17. maifeiring i Sjømannskirken i år. Men du kan laste ned brosjyre med tips til 17. maileker leker og stemplingskort her. Vi vil også legge ut en digital 17. maisending på hjemmesiden på selve dagen.

<
>

Vi håper at dere vil finne frem pentøyet, ta flaggene frem og ha is og pølser klare til en annerledes 17.mai feiring hjemme i hagen eller i stua. Her kommer forslag til noen tradisjonelle 17.mai leker dere kan aktivisere dere med i løpet av dagen.

Sekkeløp

Dette er en klassiker uten sidestykke. Tidligere hoppet man gjerne om kapp i gamle striesekker, men nå til dags er det nok vanligere med svarte søppelsekker. Marker start og mål, og hei til sistemann er over målstreken

Potetløp

Hver deltager skal balansere en potet på en skje fra start til mål. Den andre hånden må holdes på ryggen, og det er ikke lov til å støtte poteten underveis. Triller poteten på bakken, må den plukkes opp igjen og plasseres på skjeen, før han eller hun løper videre. For å gjøre det ekstra vanskelig kan du legge inn en helomvending eller lage en løype som går i sikksakk. Og husk, jo større poteter og mindre skjeer, jo vanskeligere blir leken.

Veiviser

Hvert lag består av to personer, der den ene får bind for øynene, mens den andre skal guide fra avstand. Lag en løype med start og mål, og snurr personen med bind for øynene noen ganger rundt før start. Lagpartneren skal nå gi kommandoer til den med bind for øynene, slik at han eller hun finner riktig vei til mål før de andre deltagerne.

Tautrekking

Dette er en morsom aktivitet der voksne og barn kan være på samme lag. Marker midten av banen med en strek eller en pinne, og del inn i to omtrent jevngode lag. Hvert lag tar tak i sin ende av tauet og drar til et av lagene blir trukket over streken. Vinnerlaget blir kåret etter tre runder.

Store såpebobler

Dette er en populær aktivitet, så husk å lage nok såpevann. Lag store og små former av ståltråd eller kleshengere i metall, og hell såpeblandingen i store kar eller langpanner.

Oppskrift på såpebobler

  • 0,5 dl Zalo
  • 1 3/4 dl kaldt vann
  • 5 dråperglyserol(glyserin), kjøpes på apoteket
  • Bitte litt sukker

Du må kanskje tilsette et par dråper ekstra glyserol eller sukker for at såpeboblene skal bli seige. Såpeboblevannet virker best når det får stå noen timer, helst opptil noen dager.

Tips: Har du ståltråd kan du forme såpebobleformer, både store og små. Hvis du bøyer en kleshenger av ståltråd til en runding, får du gigastore bobler.

Svampkast

Dette er en våt og gøyal lek. Skjær hull i en stor papplate og la barn og voksne bytte på å stå bak platen med hodet godt synlig i hullet. Køen blir garantert lang av barn som vil prøve å treffe den utvalgte i ansiktet med en våt svamp.

Ringspill med brusflasker

Har du en tørst gjeng kan du utfordre dem til å spille ringspill for å få seg en brusflaske eller en flaske med saft. Sett opp brusflaskene i en trekant, og juster kasteavstanden etter deltagernes alder.

Spikerslag

Hvor raskt klarer du å slå ned en spiker? Legg frem tykke planker og del ut en hammer til hver deltager. Det kan lønne seg å ha slått spikerne litt ned i plankene på forhånd. Nå er det om å gjøre å være først ute med å slå spikeren helt ned. Leken kan også gjøres en og en, da er målet å hamre ned spikeren på færrest mulig slag.

Boccia

Dette kulespillet kjenner de fleste. Istedenfor den lille kula, kan du sette et norsk flagg ned i sanden eller i gresset. Hvem klarer å få kulene sine nærmest flagget?

Treff bøtta

Sett ut noen tomme bøtter, blomsterpotter eller kjeler, og la barna prøve å treffe oppi bøttene med små baller eller risposer. Bøttene kan plasseres slik at de har ulik vanskelighetsgrad, og barna får poeng etter hvilken bøtte de treffer.

Rockeringkonkurranse

Finn rockefoten med denne leken. La barn og voksne konkurrere om å rocke lengst mulig, eller rocke mens de gjør noe annet, for eksempel strekke hendene i været eller drikke fra en kopp med vann.

Vennskapsløp

To og to bindes sammen rundt anklene på det ene beinet, og så konkurrerer lagene om å komme først i mål. Morsomt!

Trillebårløp

Her må det samarbeides. Den ene er trillebår, og den andre er sjåfør. Den som er trillebår må løpe på hendene, mens sjåføren holder han eller hun i beina. Første laget over målstreken vinner.

Limbo

How low can you go? To personer holder en trepinne eller et kosteskaft mellom seg, og barn og voksne stiller seg i kø for å gå under pinnen ved å bøye ryggen bakover. Berører du pinnen er du ute. Pinnen senkes etterhvert lavere og lavere, og til slutt kåres vinneren. Sett på litt fengende musikk, så blir limbo-stemningen enda bedre.

Lesekloden

Morsomt og læringsrikt arbeidshefte om 17. mai. Last ned PDF versjonenher.

Del