17.mai fest på Lanzarote

Tale av 13-årige Anne og hilsen av ordfører, frokost og leker

Dagens 17.mai taler var Anne Perdomo Ferstad. Hun er 13 år gammel og har mor fra Norge og far fra Lanzarote. Hun snakket om frihet for personer og nasjoner, og spurte: - Hva er frihet? Hva er frihet for deg? Anne sa at ordet «frihet» kan brukes i flere betydninger: Selvstendighet, selvstyre, demokrati, pressefrihet, trosfrihet og ytringsfrihet. Det kan bety å kjempe for landets frihet, rettstrygghet. Frihet kan bety mulighet til å ferdes fritt, å ikke bli satt i fangenskap eller ikke å leve i slaveri. Frihet kan bety rett, mulighet til noe uten tvang, bevegelsesfrihet, handlefrihet, religionsfrihet og valgfrihet.

17.mai feiringen på Sjømannskirken var vellykket. 50 personer fra 12 ulike nasjoner var samlet til frokostbuffeen, der de som kom, bidro med ulike retter. Vi gikk i 17.mai-tog og opplevde variert program. Ordfører Pancho Hernandez fra Tias kommune hilste oss på dagen og gratulerte.

Dagens taler Anne P. Ferstad, på bildet sammen med Anne Kaldestad, utfordret oss til å tenke på og gjøre noe for å støtte dem som enda ikke har frihet: - Det er mange land som har krig, for eksempel Syria, hvor det har vært borgerkrig siden 2012. Mange folk har blitt drept, og mange er på flukt. Det er også mange land hvor det er bare menn som har frihet, - ikke damene og

ikke barna heller. Anne minnet oss på at det følger ansvar med det å ha frihet. Hun sa: - En person jeg tenker på er Malala. Hun fikk Nobels fredspris for å forsvare utdannelse for jenter. Hun er sterk, målrettet, ikke redd. Jeg tror virkelig at hun

kan forandre noe, det gir meg inspirasjon. Før Anne spilte et musikkstykke på piano, sa hun: Vi har frihet, det har de fleste land i Europa. Både Norge og Spania har frihet. Vi er heldige. Jeg håper at det en dag kan bli frihet over hele verden!

Del