Bursdagsfest og kongebesøk

Sjømannskirken feiret over hele landet - og ute i verden.

>

31. august 2014 var det 150 år siden Sjømannskirken ble stiftet. Jubileet ble markert med små og store feiringer over hele verden.

-Det er fantastisk å se det enorme engasjementet som Sjømannskirken skaper. Feiringene ute ved sjømannskirkene og i Norge viser at jubilanten fortsatt er relevant for nordmenn på reise, sier kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim.

Det var naturlig å legge hovedmarkeringen til Bergen, hvor organisasjonen ble grunnlagt i 1864.

NRK: Kongen kaster glans over Sjømannskirken
Bergens Tidende: En konge på Høyden

Fest i hjembyen
Jubileumshelgen i Bergen startet med festkonsert på Ole Bull Scene med blant andre skuespiller Helge Jordal og artisten Christine Guldbrandsen på scenen. Lørdag var Festplassen pyntet til bursdagsselskap, med mopedkirke, ballonger, oppblåsbar kirke, ansiktsmaling - og vafler! Over 20.000 vaffelhjerter ble delt ut i løpet av et par timer.

Se bildene: Kledde Bergen i oransje

På kvelden var det høytidelig markering av jubilanten i Håkonshallen med over 250 deltagere.
Samtlige arrangementene var åpne for alle.

Søndag morgen var det festgudstjeneste i Johanneskirken med H.M. Kong Harald og kulturminister Thorhild Widvey tilstede.

Kongehuset.no: Sjømannskirken 150 år
Riksarkivet: Sjømannskirken 150 år

Nær 700 mennesker møtte opp på gudstjenesten som ble ledet av fungerende biskop Jan Otto Myrseth. Etterpå gikk hele følget videre til Bergens Sjøfartsmuseum hvor det var kirkekaffe og offisiell åpning av utstillingen "Et hjem ute - Sjømannskirken 150 år". Der Sjømannskirkens nye digitale historiebok er en viktig del.

Fest i verden
Samtidig var det festgudstjenester i samtlige domkirker over hele Norge. Nåværende og tidligere sjømannsprester, biskoper, jazzband og mange andre frivillige krefter bidro.

Les om: Jubileumsgudstjeneste i Stavanger domkirke

I mange av sjømannskirkene var det også bursdagsfest og jubileumsgudstjenester. I sjømannskirken i Torrevieja har de et eget bursdagsbarnekor for anledningen. I Singapore ble det delt ut hele 700 vafler under markeringen. Og i San Francisco var det gatefest utenfor sjømannskirken med utdeling av vafler, hjertedrops og ballonger.

Mitt bånd: Les kjente og ukjente nordmenns historier om Sjømannskirken.

Feiringen av Sjømannskirken fortsetter med ulike arrangementer utover høsten.