Den første sydenprest

Sjømannskirkens virksomhet i Syden startet med Solgården i Villajoyosai Spania. Under den første charterbølgen i 1970-årene var Benidorm-området på Costa Blanca i Spania et populært reisemål. Det varme klimaet hadde en positiv helseeffekt for mange, men organiseringen kunne til tider være vanskelig. Både funksjonshemmede og syke trengte tilrettelegging som ikke alltid var mulig å få til på et vanlig kommersielt hotell. Noen ildsjeler fikk ideen om å etablere et eget feriesenter for utviklingshemmede, funksjonshemmede og andre som trengte tilrettelegging. Og med det åpnet det norskeide feriesenteret Solgården dørene i 1972.

Til Solgården ble det også bygget en kirke – «Sydens katedral» ble den kalt. En norsk prest fulgte de norske gjestene og holdt gudstjenester for dem. Det viste seg imidlertid raskt at også nordmenn som hadde bosatt seg i området ønsket å bruke kirken, og at det var et behov for en fast prest i kirken. Løsningen ble å hente inn en norsk sjømannsprest. Det ble gjort en avtale med Sjømannskirken, og sogneprest Torleif Worren ble ansatt som sjømannskirkens første «sydenprest». Han ble innsatt i tjenesten ved en stor festgudstjeneste på Solgården 18. mars 1979. Avtalen med Sjømannskirken innebar at Pastor Strømmes Minnestiftelse – som hadde bygget kirken – skulle stå for prestens lønn i starten og Solgården skulle fortsatt være ansvarlig for driften av eiendommen og kirkebygget. Med andre ord ble Sjømannskirkens første etablering i Syden gjort uten betydelige investeringer fra organisasjonens side.