Den spanske solflommen

«Ein røsleg herremann som ser umiskjenneleg norsk ut, stoppar opp. Han vert ståande og studere skiltet der det står: ‘Norsk sjømannskirke-leseværelse’. På traust vestlandsdialekt ropar han til oss: ‘Ka i all verda gjer Sjømannsmisjonen her nede?’» Den røslige vestlendingen befant seg i Spania og spørsmålet han lurte på var nok hva Sjømannskirken hadde å gjøre på en plass der det verken fantes norske skip eller sjøfolk. I landet som alle vet hvor er, men som ikke finnes – Syden. Men, det vestlendingen ikke visste, var at dersom Sjømannskirken på ny skulle la hovedbrukergruppen være styrende for navnet på organisasjonen, ville Sjømannskirken fra 2010 skiftet navn til «Sydenkirken», eller «Turistkirken». Det året stod nemlig korttids- og langtidsturistene sammen med de fastboende nordmennene i Syden for over halvparten av besøkene på sjømannskirkene.