Soltørste nordmenn

Fram til for kort tid siden lå verden åpen kun for noen få av oss. For de som ikke var sjøfolk var utlandet en uoppnåelig drøm. Ferieloven av 1947 gav allmennheten tid til å dra på ferie, og nordmennene dro på fjellet i påsken og til Sørlandet om sommeren. Den sprekeste ferien var til Sverige eller Danmark på campingtur. Men så kom charterturen og åpnet verden.

Da de første norske charterturistene lettet fra Fornebu med propellen rettet mot Mallorca i 1959, var pakketuren – eller «selskapsreisen» som den het på den tiden – reservert det øvre sjiktet i det norske samfunnet. Men fra 1970 falt prisene og alle samfunnsklassene kom med. Markedet for pakketurer vokste eksplosivt, samtidig forsvant turenes eksklusive preg. Tallene snakker for seg. I 1971 dro 100 000 nordmenn på selskapsreise. I 2008 dro 1,1 millioner nordmenn på chartertur. Nordmenn hadde oppdaget Syden.

Syden er en norsk sekkebetegnelse for et sted som er varmt og behagelig. Det norske «ur-Syden» lå i Spania – på Mallorca, Gran Canaria og Costa Blanca – landet som ble nordmenns kjæreste ferieland framfor noen. Framveksten av Spania som et av verdens fremste turistland var en bevisst satsing fra Franco-regimet som styrte landet med hard, nasjonalistisk og fascistisk hånd fram til 1975. Men det var ikke alle charterturistene som reiste hjem igjen til Norge. Spania fikk etterhvert det største norske utvandringsmiljøet utenfor Norden. Fra 1970-årene begynte nordmenn å bosette seg i Syden i stort antall. I starten var det mange eldre og syke mennesker som ønsket å bo i et varmere klima av helsemessige årsaker. Per 2014 er det vanskelig å si nøyaktig hvor mange nordmenn som bor fast i Spania, men en antar at ca. 50 000 oppholder seg i landet store deler av året.

Til tross for den eksplosive veksten av antallet nordmenn i Syden fra 1970, ble ikke denne gruppen et umiddelbart satsingsområde for Sjømannskirken. Faktisk var det lenge Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) som betjente nordmenn på ferie i sørligere strøk. Men gjentatte henvendelser fra nordmenn i området, og et voksende ansvar som Norsk kirke i utlandet, førte til at Sjømannskirken for første gang tok opp arbeidet i Syden i 1979. Først ti år senere ble Syden et definert satsingsområde for organisasjonen.