Skattefradrag

Dine gaver til Sjømannskirken gir deg rett på skattefradrag i Norge etter gjeldende regler.

Regler for skattefradrag for givere med skattbar inntekt i Norge

Du kan få skattefradrag i Norge på dine gaver til Sjømannskirken enten du gir til Sjømannskirken i Norge eller til en kirke/stasjon i utlandet. Det er dine samlede årlig gaver til organisasjonen som teller. I 2018 kan du få 23 % fradrag på din skattbare inntekt i Norge på samlet, årlig gavebeløp på til sammen 40 000 norske kroner.  Det er altså en forutsetning at du har inntekter som bli beskattet i Norge. For givere med kun skattbar inntekt i andre land gjelder nasjonale regler i respektive land. For å kunne innrappore din gaver til skatteetaten i Norge trenger vi minimum fullt navn, norsk telefonnummer og norsk fødselsnummer (11 siffer).

OBS: Reglene for skattefradrag gjelder også for gaver fra organisasjoner og bedrifter. For å rapportere inn gaver trengs også organisasjonsnummer (9 siffer).

Rapportering til norske skattemyndigheter og behovet for ditt fødselsnummer
Sjømannskirken sørger for å rapportere ditt gavebeløp til norske skattemyndigheter dersom vi har ditt 11-sifrede fødselsnummer (fødselsdato og personnummer). Gaveløpet vil da automatisk komme til fratrekk på beregnet skatt i din selvangivelse. Hvis ikke Sjømannskirken har ditt fødselsnummer kan vi ikke innrapportere årlig gavebeløp til skattemyndighetene, og du vil da heller ikke få skattefradrag på dine gaver. Ønsker du skattefradrag på gaver, kan du ta kontakt med giverservice på tlf. 55 55 22 52 eller sende oss en e-post: giverservice@sjomannskirken.no.

OBS! I Norge regnes ikke lenger fødselsnumre som sensitive personopplysninger. Sjømannskirken vil allikevel behandle all personinformasjon konfidensielt av hensyn til våre givere.

Hvilke typer bidrag gir deg rett til skattefradrag i Norge?

Som gaver med fullt skattefradrag regnes gaver i Norge og i utlandet fra fast giverprogram og enkeltgaver. Dette inkluderer også gaver gitt med Vipps (internett og app), kortbetaling etc.

Gaver som er gitt via Facebook, oppnår en ikke automatisk rett på skattefradrag siden vi får mangelfull informasjon som kan oppgis til skattetaten. Ønsker du skattefradrag for disse gavene, så ta kontakt på giverservice@sjomannskirken.no.

Ved kjøp av Sjømannskirkens kalenderpakke registreres ca. 88 prosent av innbetalt beløp som gavegrunnlag for skattefradrag.

Kjøp av lodd, konsertbilletter etc. gir ikke rett på skattefradrag.

Rapportering til deg som er giver

I januar innberetter Sjømannskirken samlet innbetalt årsbeløp fra foregående år til skattemyndighetene. Fradraget kommer da som en egen post i selvangivelsen og du vil du motta en årsoppgave fra oss som bekrefter registreringen.

Du kan lese mer om skattefradrag for gaver i Norge på Skatteetatens nettside.

Har du spørsmål om skattefradrag, send en e-post til giverservice@sjomannskirken.no, eller ring oss på tlf. 55 55 22 52.

OBS. Dersom du har spørsmål om skattefradrag på gaver som du har gitt direkte til en sjømannskirke i utlandet, kan du også ta direkte kontakt med din lokale sjømannskirke for mer informasjon om lokale regler. I flere land gis det rett til skattefradrag på gaver til ideelle organisasjoner, men på svært ulike vilkår. En vanlig forutsetning er at du må ha skattbare inntekter i gjeldende land som du kan trekke skatterefusjonen for dine gaver fra.