Trygghet på timeplanen

– Hva er du aller mest redd for skal skje når du er på reise i utlandet?

– Hva er du aller mest redd for skal skje når du er på reise i utlandet?

25. okt 2022 kl 09.00 Inge MørlandInge Mørland

Det er sjømannsprest Line Kvalvaag som spør. Hun jobber som beredskapsrådgiver i Sjømannskirken, og reiser rundt i hele landet og holder foredrag for norske studenter som skal ut i verden.

I dag er hun i Trondheim, på Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH). Skolen har invitert henne til et utreisekurs for å forberede studentene på utenlandstilværelsen som venter. I klasserommet, foran 13 studenter som knapt har rukket å gni søvnen ut av øynene sine, kommer spørsmålet:

– Hva er du aller mest redd for skal skje når du er på reise i utlandet?

Kvalvaag lar spørsmålet henge i luften noen sekunder før hun fortsetter.

– Jeg skal ikke tvinge noen til å si det høyt her. Men jeg vil at du skal tenke på hva du frykter og tørre å fortelle om det til dem du skal reise ut sammen med. For i det øyeblikket du har fortalt det, har du allerede begynt å forberede deg.

– Hva gjør du hvis du eller noen andre sliter med ensomhet?

Aldri alene. Line Kvalvaag deler en historie fra sin tid som sjømannsprest i USA.

– En dag møtte jeg noen norske studenter i Los Angeles. Før avreise hadde de sett for seg glade studentdager i California

med palmer, sol og varme. Det fikk de! Men ingen av dem – heller ikke jeg – var forberedt på at de også skulle få oppleve jordskjelv, kraftige branner og skoleskyting.

På storskjermen bak Kvalvaag vises dramatiske bilder fra hendelser som ikke omtales i skolekataloger.

– Det er mange ting å være redd for. Men uansett hvordan du reagerer, husk at det er en normal reaksjon. Det er hendelsen som er unormal.

Mens studentene lytter og noterer, foreleser Kvalvaag om temaer som kulturforskjeller, psykologisk førstehjelp og krisehåndtering.

– I beredskapssammenheng tenker vi ofte worst case-scenarier. Men hva er egentlig de mest vanlige situasjonene du

kan havne i når du er i utlandet?

Samtidig som spørsmålet blir stilt,  dukker fire ord opp på skjermen bak henne: «Ensomhet», «Savnet», «Trafikkulykke» og «Sykdom».

– Hva gjør du hvis du eller noen andre sliter med ensomhet? Hva gjør du hvis en av medstudentene dine ikke dukker

opp til avtalt tid og telefonen hennes er avslått? Hva gjør du hvis du sitter i en bil som plutselig kolliderer? Hva gjør du hvis

en i familien din i Norge havner på sykehus, og det ikke er sikkert at han eller hun vil overleve natta? Eller hva om du selv blir skikkelig syk i utlandet?

Studentene begynner å snakke seg imellom for Line Kvalvaag beroliger dem med at det er mange som kan og vil hjelpe til ved slike hendelser.

– Er det akutt, ring nødnummeret i det landet du befinner deg. Ring forsikringsselskapet ditt. Ring skolen din. Ring UD. Ring Sjømannskirken. Husk at du aldri star i dette alene!

Før det to timer lange kurset rundes av, gir hun studentene noen siste råd på veien.

– Pass godt på hverandre, ikke gå alene og mot opp når dere skal. Og dette er viktig, sier Kvalvaag med store bokstaver:

– Reis aldri til utlandet uten reiseforsikring!

Reis aldri til utlandet uten reiseforsikring!

Lærerikt og nyttig. Etter utreisekurset moter vi to av studentene som gleder seg til å dra på utveksling i høst: Heidi Elise Folstad (22) og Kinga Katrine Błaszkiewicz (21).

– Jeg ønsker å oppleve flere perspektiver på barnehagen, barns lek og læring, omsorg og danning. Jeg håper og tror utvekslingen kan bidra til å gjøre studiet enda mer interessant og utvide min forståelse av profesjonen. I tillegg gleder jeg meg til å erfare hvordan det er å bo i et land som på mange mater er veldig ulikt Norge, sier Heidi Elise som i september flytter til Durban i Sør-Afrika.

Medstudent Kinga Katrine skal til Barcelona i Spania.

– Jeg har alltid vært interessert i å lære mer om ulike kulturer og tradisjoner. Jeg har lyst til å dra til utlandet, både for å mote nye mennesker og oppleve mer enn jeg ville gjort hvis jeg bare dro dit på ferie, sier hun.

Begge studentene beskriver utreisekurset som «lærerikt» og «nyttig».

– Vi fikk vite mer om hva Sjømannskirken kan bidra med, hvilke situasjoner som kan oppstå og forskjellige typer reaksjoner det kan utløse. På kurset fikk vi en arena til å reflektere over dette og anerkjenne frykten for at noe kan skje. Men målet var å bli kjent med hvor vi kan få hjelp og hvordan vi kan hjelpe hverandre, forteller Heidi Elise og Kinga Katrine.

Investerer i trygghet. Seniorrådgiver Rasmus Rian ved DMMH mener et utvekslingsopphold gir studentene muligheten til å oppleve en spennende og annerledes studiehverdag. Men han har også erfart at det kan vare en krevende tid for mange.

– Det å reise på utveksling krever mye forberedelser og planlegging. Vi ønsker at våre studenter skal vare best mulig forberedt før de reiser ut. Hvis kriser og andre uventede hendelser oppstår, vet de hva de skal gjøre. Man kan selvfølgelig ikke vite alt, men jeg tror det er viktig at studentene forstår at utveksling kan by på andre utfordringer enn hva man er vant til hjemme i Norge. Jeg ønsker at de skal føle seg trygge og sitte igjen med gode opplevelser fra utenlandsoppholdet når de kommer tilbake.

I høst sender DMMH studenter til Danmark, Irland, Spania, Portugal, Tsjekkia og Sør-Afrika.

– Jeg har jobbet med studentutveksling i mange år, og det er mitt ansvar å sørge for at studentene har det fint og kommer trygt hjem. Sjømannskirken har både erfaring og kompetanse på oppfølging av personer når kriser og ulykker skjer i utlandet. Det har ikke vi. Hvis det oppstår en hendelse, vil Sjømannskirken gjennom beredskapsavtalen stille sine ressurser til disposisjon og være på stedet så raskt som mulig, forteller seniorrådgiver Rasmus Rian.

Lav terskel. I parken, foran den ærverdige skolebygningen til DMMH, forklarer beredskapsrådgiver Line Kvalvaag hvorfor utreisekursene også er viktige for Sjømannskirken.

– Jeg ønsker å formidle til studentene som skal ut i verden at vi bryr oss. Jeg ønsker å gjøre terskelen til å ta kontakt så lav som overhodet mulig. De unge har ikke samme forholdet til Sjømannskirken som før, derfor er det viktig å vise at vi kan være en relevant partner i livene deres, her og nå. Vi er for alle!

Til sammen 78 norske universiteter, høgskoler og folkehøgskoler har inngått beredskapsavtale med Sjømannskirken. Kvalvaag bruker mye av sin tid på å reise rundt til disse undervisningsinstitusjonene. Hun opplever ofte at både skoleledelse

og studenter tar kontakt og ber om hjelp når noe uforutsett har skjedd.

– Men ingenting er bedre enn at studentene selv kjenner at de mestrer situasjonen som har oppstått. Hvis jeg gjennom kursene kan bidra til å utruste studentene til å takle utenlandshverdagen på en god måte, da har jeg gjort jobben min.

 

Denne reportasjen er hentet fra Sjømannskirkens magasin HJEM, nr. 3/22


Støtt Sjømannskirkens arbeid du også, slik at vi kan være til stede for nordmenn i utlandet som trenger omsorg og trygghet!

Støtt arbeidet vårt

kr
Les mer om skattefradrag i Norge her
Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info