Liv E. Royal ved Sjømannskirken i Pattaya pakker i bilen. Hun er på vei til å stelle i stand 17. mai-besøk til nordmenn i området. Det er usikkert om Liv og de andre i staben kan invitere til feiring på kirken på grunn av koronarestriksjoner, derfor drar hun ut til dem som trenger det mest.

17. mai-feiring på hjemmebane

Heller ikke i år kan vi invitere til 17.mai-feiringer som vanlig mange steder. Ved flere kirker har en derfor dratt ut til dem som trenger det mest og gitt dem 17. mai-feiring på hjemmebane.

Som i fjor blir 17. mai-feiringen ved sjømannskirkene verden over på en annen måte enn tidligere på grunn av koronapandemien. Det vil fortsatt bli 17. mai-opplegg flere steder, men ikke i samme omfang og skala som tidligere år.

Derfor drar Sjømannskirken flere steder ut til dem som trenger det mest, i forkant av nasjonaldagen. En av kirkene som har trappet opp den oppsøkende aktiviteten er Sjømannskirken i Pattaya.

For noen uker siden pakket Liv Eikenæs Royal og Kristianne Stendal Lothe fra staben i bilen og satte kursen mot Otto Johansen. Han har feiret nasjonaldagen ved Sjømannskirken flere ganger, men ikke i år.

– Jeg har dårlig helse, og jeg tør ikke bli koronasyk med min dårlige pust. Derfor betyr det utrolig mye at Liv og Kristianne kommer til meg, det er stort å få feire, forteller en rørt Otto.

Otto, en av pionerdykkerne fra oljeeventyrets begynnelse, sliter med dårlig helse og er mye hjemme. Da er det godt at Kristianne fra Sjømannskirken kommer på 17. mai- besøk.

 

Les mer: Slik blir årets 17. mai-feiringer!

 

En utstrakt hånd langt hjemmefra

Otto var en av pionerdykkerne som bidro til å få fart i Norges oljeeventyr på slutten av 60-tallet. Et risikabelt arbeid på store dyp, som fikk fatale følger for flere av dem. Mange av de første nordsjødykkerne fikk senskader og store helsemessige utfordringer både psykisk og fysisk.

Otto har i en årrekke vært sterkt engasjert i arbeidet med å hjelpe pionerdykkerne til et bedre liv, men nå er det han selv som trenger en utstrakt hånd, langt hjemmefra.

– Fellesskapet, kjærligheten og tryggheten jeg kjenner når jeg treffer folkene fra sjømannskirken er en god følelse, forteller Otto.

17. mai-kake, sveler og jordbær bæres ut i bilen og inn på bordet. Sløyfen er på og selskapet stemmer i på «Gud signe vårt dyre fedreland». Det blir en verdig og god stund.

– Det er en glede å kunne gjøre noe litt ekstra for Otto, han er en evig optimist tross utfordringer og vi er glade for å kunne være til stede for ham, forteller Liv og Kristianne fra Sjømannskirken.

 

Det betyr utrolig mye for meg at jeg får besøk. Denne dagen kan jeg leve lenge på.
Otto Johansen

Liv fra Sjømannnskirken steller i stand 17. mai-feiring for vennene Liv Kirkeby og Otto Johansen hjemme hos Otto. De har ikke helse til å dra på feiring i kirken som før, og er redde for koronasmitte.

Valgte Pattaya på grunn av Sjømannskirken

Med seg på feiringen har Otto en god venn, Liv Kirkeby som han ble kjent med på kirka. Varmt klima gjør at hun kan fungere bedre her enn hjemme i Norge.

– Jeg valgte meg Pattaya fordi jeg visste at Sjømannskirken er her. De ringer etter meg for å høre at jeg har det bra, og svarer jeg ikke blir de bekymret og drar ut for å se til meg, forteller hun.

Otto nikker og er hjertens enig.

– Det gir meg trygghet i hverdagen å vite at Sjømannskirken stiller opp for meg. De kommer hjem til meg, og jeg kan ringe dem hvis jeg trenger dem. Hva skulle jeg gjort uten dere? smiler Otto.

I Torrevieja, i et delvis nedstengt Spania, får ekteparet Olav og Roxana får besøk av sjømannsprest Anita Dalehavn. - Vi savner veldig fellesskapet og samholdet i sjømannskirken, sier de to.

Har savnet kontakt med andre mennesker

Otto er en av mange som gleder seg over å få besøk av Sjømannskirken opp mot 17. mai. Også i Torrevieja i Spania drar Sjømannskirken ut til mennesker som trenger en oppmuntring i en ensformig og belastende koronahverdag. Her er de på besøk hus ekteparet Olav og Roxana Zazzera.

– Det er lenge siden vi har møtt barn og barnebarn, det er et stort savn. Det siste året har vært vanskelig. Flere hus står tomme, og vi har savnet kontakt med andre mennesker, forteller Olav.

90-åringen har seilt i ti år, og jobbet på verft. Nå bor han i Spania med sin kone Roxana. 17.mai er vanligvis en festdag med stinn brakke på kirka, men i år blir det en stille dag i et delvis koronastengt Spania.

– Vet du, hvis ikke dere hadde kommet, hadde vi ikke truffet noen. Da hadde vi blitt sittende her helt alene. Sjømannskirken betyr mye, ikke bare på nasjonsaldagen. Vi kan være trygge og sove godt om natten. Hvis det skulle skje noe med en av oss, vet vi at vi kan få hjelp og at vi ikke er alene, sier de to.

Hvis ikke dere hadde kommet, hadde vi blitt sittende her helt alene.
Olav Zazzera

Nasjonaldagsfeiring ved flere Sjømannskirker

Mens de på noen kirker lager 17. mai-stemning hjemme hos folk, blir det også feiring på selve dagen ved kirkene om har mulighet for dette i tråd med gjeldende lokale retningslinjer. Her er hele oversikten over årets 17. mai-feiringer i Sjømannskirken.

Støtt Sjømannskirkens arbeid du også, slik at vi kan være til stede for nordmenn i utlandet som trenger omsorg og trygghet!

Støtt arbeidet vårt

kr
E-post adresse for kvittering og videre kontakt (valgfritt)
Les mer om skattefradrag i Norge her. Feltet er valgfritt, men må fylles ut for skattefradrag.
Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info