BESØKER STUDIESTEDER OVER HELE VERDEN: Sjømannsprest for studenter Sverre Tofte møter studenter i Odense, Danmark.

– Vi står klare for å møte utenlandsstudentene

I disse dager tar 19.000 norske studenter fatt på nytt semester i utlandet, noen av dem helt ferske. Det kan by på utfordringer.

Sjømannsprester og diakon for studenter har nettopp hatt samling ved hovedkontoret i Bergen. De ser nå frem til å dra ut i verden for å møte dem som skal starte opp på sine studiesteder de kommende ukene. Det er mange og store forventinger i luften for dem som skal ut i verden og studere. Den utfordrende koronahverdagen er et tilbakelagt kapittel, og det å være utenlandsstudent er omtrent som før pandemien, forklarer sjømannsprest for studenter i Nord-Amerika, Odd Inge Tangen.

- Det er mange studenter på vei ut i verden nå, flere for første gang. De har forventninger om en sosial, hektisk og spennende hverdag, som før pandemien. Dette skaper behov for noen å snakke med dersom ting ikke blir akkurat slik som en hadde tenkt. Da står vi klare til å møte dem, forteller Tangen.

I Norge har studenter et psykisk helsetilbud gjennom studentsamskipnadene, mens ved mange studiesteder i utlandet er tilbudet begrenset eller ikke-eksisterende. Derfor er arbeidet Sjømannskirkens studentprester gjør for norske studenter i utlandet så viktig, og en helt sentral del av deres tilgjengelige psykiske helsetilbud.

De mest vanlige psykiske utfordringene for utenlandsstudenter

Følelsesmessige vansker: ensomhet, hjemlengsel, mobbing, rasisme, relasjonsproblemer, rusproblemer, bekymring/engstelse, stress, sorgreaksjoner, lav selvfølelse, depresjon, andre psykiske lidelser/symptomplager.

Studierelaterte utfordringer: studieavbrudd, manglende motivasjon, problemer med å strukturere hverdagen, problemer med studieprogresjon, konsentrasjonsvansker, perfeksjonisme og prestasjonsangst, stressmestring.

Kilde: ANSA

De mest populære studiestedene for norske studenter per 2022:

1. Storbritannia
  2. Danmark
  3. USA
  4. Polen
  5. Nederland
  6. Spania

Kilde: Lånekassen

- Mange kilder til uro og stress

- «Hva gjør jeg her?» er nok ingen uvanlig tanke. Spesielt den første tiden er man sårbar. Alt rundt en er helt nytt, og det er gjerne første gang en bor alene. Det er mange kilder til uro og stress for en ny utenlandsstudent, forteller sjømannsprest for studenter Sverre Tofte.

Tofte er en av fem sjømannsprester dedikert til norske studenters ve og vel ute i verden. Han forteller at de ferske utenlandsstudentene opplever de to-tre første månedene som spesielt tøffe. Da kan det være fint å ha noen å prate med.

- Den første tiden når man er ny på et sted er krevende. Slik er det for de aller fleste, om en er ny på jobb, på studier, eller i andre sammenhenger. Det finnes ingen «easy fix» på det, men en skal slippe å stå i det alene. Som utenlandsstudent har man et ekstra press i det å befinne seg i et fremmed land, sier Tofte.

- Studentene trenger noen å tenke høyt med

Noen ganger holder det med samtaler via Messenger, telefon eller kontakt pr e-post. Andre ganger er det kanskje best med besøk. Ofte trengs det bare en å spille litt ball med, forteller Tofte.

- Jeg opplever at studentene er kompetente. Ofte har de selv har de redskapene de trenger til å ta fatt i de ulike utfordringer, men de har behov for noen å tenke høyt med. Noen som er interessert og vil høre på, som bryr seg og som har taushetsplikt, forteller sjømannspresten.

- Andre ganger kan en trenger en et lite puff i riktig retning. Kanskje trenger en litt hjelp til å finne et miljø? Da kan vi gi råd, veilede og sette en kontakt med relevante nettverk, forteller Tofte.

Alltid tilgjengelig på Messenger

Studentprestene dekker store geografiske områder, og kan ikke være alle steder på en gang. For å være mest mulig nyttig og tilgjengelig, er en aktiv og engasjert tilstedeværelse på sosiale medier avgjørende.

- Selv har jeg norske studenter ved nærmere 50 studiesteder jeg skal være tilgjengelig for. Facebook og Messenger er kjempeviktige arbeidsredskaper, her er jeg alltid tilgjengelig, sier Tofte.

Men bare så det er sagt, man trenger ikke ha et problem for å ta kontakt med studentprestene. Det holder lenge at en har lyst til å slå av en prat.

- Terskelen skal være så lav som mulig

- Jeg er opptatt av at terskelen skal være veldig lav for å kontakte oss. Ingenting er for lite og ingenting er for stort. Ønsker en å slå av en prat er det kjempefint, det har vi alltid tid til.

- Har man derimot mer konkrete problemer, så kanskje det føles litt mindre dramatiske å ta kontakt med en studentprest enn en lege eller psykolog, sier Tofte.

Er du student i utlandet og ønsker kontakt med en studentprest? Her er deres Facebook-sider:

• Vest-Europa: Danmark, Sverige, Tyskland, Belgia, Nederland, Luxemburg, Spania, Portugal, Frankrike, Sveits, Østerrike og Italia. Studentprest: Sverre Tofte
  • Øst-Europa: Latvia, Polen, Romania,Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Kroatia. Studentprest: Hilde Sirnes
  • Storbritannia og Irland. Studentprest: Ingrid Ims
  • Australia og New Zealand. Studentdiakon: Håvard Osland
  • Amerika: USA, Canada og Mexico. Studentprest: Odd Inge Tangen

Les reportasje fra Hjem: Utenlandsstudent - på godt og vondt

Her kan du også henvende deg som utenlandsstudent med utfordringer: