Bygger nettverk for unge

Margrethe og Kristine savnet et samlingspunkt for unge nordmenn i det svenske arbeidslivet. Sammen med Sjømannskirken har de skapt en møteplass for nettverksbygging.

Margrethe og Kristine savnet et samlingspunkt for unge nordmenn i det svenske arbeidslivet. Sammen med Sjømannskirken har de skapt en møteplass for nettverksbygging.

6. apr 2022 kl 13.28 Karoline RisnesMorten Sæle

Det er fredag etter middag, og i Sjømannskirken i Stockholm surrer det i kvernet kjøttdeig fra en stor stekepanne på kjøkkenet. Ved kjøkkenbenken står to unge damer og kutter opp ingredienser til fredagstaco.

Margrethe Kristiansen (27) og Kristine Bull Sletholt (28) er to av initiativtakerne bak Sjømannskirken sitt tilbud for unge norske arbeidstakere i den svenske hovedstaden.

– Jeg kjente ingen da jeg flyttet hit, og ble derfor med på studentmiddag i Sjømannskirken. Men jeg følte at jeg falt litt mellom to stoler fordi jeg verken var en del av studentmiljøet, eller de litt eldre som er mer etablerte, forteller Margrethe, som kommer fra Bergen og er utdannet farmasøyt.

BODDE PÅ KIRKEN. Margrethe kom til Stockholm høsten 2019 for å jobbe i et legemiddelselskap, og ønsket å finne et miljø med andre unge i en lignende situasjon.

Med fast jobb, og litt annerledes timeplan opplevde hun å ikke passe helt inn i miljøet med norske studenter. Men møtet med Sjømannskirken ble begynnelsen på noe helt nytt. Margrethe flyttet nemlig inn på et ledig rom i Sjømannskirken for en periode, da hun var mellom boliger, og fikk god kontakt med sjømannsprest Margareth Glad.

På kirken ble hun også kjent med jevnaldrende Kristine, som var i en lignende situasjon. Sammen kom de tre opp med ideen til en ny aktivitetsgruppe for unge nordmenn i Sverige, som i liket med Margrethe og Kristine er på god vei inn i arbeidslivet. Gruppen har fått navnet Young Professionals og er et møtepunkt for nettverksbygging.

– Vi savnet et miljø, og tenkte at det måtte være flere som følte det samme, sier Kristine. Hun har bodd i Stockholm siden 2017, først som student og nå som ansatt i Trafikverket. På arbeidsplassen har 28-åringen flest svenske kolleger, som er en del år eldre enn henne.

– Jeg jobber med kolleger som er femti pluss, så det er fint med litt variasjon, forteller Kristine.

FAGLIG PÅFYLL. Young Professionals i Stockholm føyer seg inn i rekken av liknende nettverk ved flere andre sjømannskirker verden rundt, som i New York og London.

Kristine og Margrethe står selv for mye av forberedelsene før møtene, som dagens matlaging og borddekking. Men det er ikke bare en sosial møteplass de to har vært med å skape i Stockholm. I tillegg til felles middag, står det alltid faglig innhold på programmet. Denne fredagskvelden er temaet personlig økonomi.

Inne i leseværelset på sjømannskirken begynner vaffellukten å sive ut gjennom den store åpningen i veggen inn mot kjøkkenet. Kveldens program starter naturligvis med en ekte sjømannskirkevaffel, kaffe og litt mingling. Det merkes fort at flere av deltakerne har møtt hverandre tidligere.

Latteren sitter løst mellom de unge nordmennene, og når vaflene er fortært, går turen ned til peisestuen i kjelleren. Der venter kveldens foredragsholder, Lars Kristian Feste, som jobber i et firma som driver med kapitalforvaltning i Stockholm. Han er også medlem av menighetsrådet i Sjømannskirken.

UT AV EGET MILJØ. – Jeg lo litt da jeg hørte at de ville ha økonomi og pensjonssparing som tema, men det viser jo at dette er en gjeng med ansvarlige unge voksne, sier sjømannsprest Margareth Glad, som har invitert kveldens gjest.

– Det som er fint med møtene er at vi får utvide nettverkene våre, og lærer nye ting. Og så får vi treffe folk som gjør noe annet enn det vi selv gjør, og dermed kommer vi litt ut av våre egne miljøer, sier Margrethe.

Organiseringen av Young Professionals skjer i en styringsgruppe satt sammen av Margrethe, Kristine, Sjømannsprest Margareth og et par andre unge nordmenn. Det er styringsgruppen og deltakerne selv som kommer med forslag til tema, og ønske om spesielle gjester.

Takket være Margareth sitt store nettverk, har de klart å hanke inn mange interessante nordmenn som har stilt opp, og delt av sin kunnskap og erfaring. Siden oppstarten i 2020 har gruppen blant annet besøkt Nobelstiftelsen, Den norske ambassaden, og hatt besøk av forsvarsattachéen som fortalte om situasjonen i Afghanistan. Selv om gruppen har som mål å nå unge arbeidstakere presiserer Margareth at dette ikke er et lukket forum.

– Vi har kalt det Young Professionals fordi det viser til unge i etableringsfasen, men her kommer det også studenter. Vi har doktorgradsstipendiater og forskere, i tillegg til folk som jobber i staten, private bedrifter og organisasjoner, forteller sjømannspresten.

Hun er storfornøyd med engasjementet blant de unge, som har klart å få med seg en stor gruppe på aktivitetene. Det var ikke en selvfølge. Før oppstart var Margrethe og Kristine nysgjerrige på om de ville klare å nå ut til andre unge nordmenn utenfor sin egen omgangskrets, og de som allerede var tilknyttet kirken.

NYE VENNSKAP. – Vi la ut innlegg i en Facebookgruppe for nordmenn i Stockholm. Det er veldig gøy at det har kommet så mange, og at det fortsatt møter opp nye folk nesten hver gang, sier Kristine.

Ideen om å starte Young Professionals begynte våren 2020, men i takt med koronapandemien ble det en litt treg oppstart. Første møte ble holdt høsten 2020, og underveis har styringsgruppen vært nødt til å ta hensyn til smittevernregler.

– Den høsten merket vi at folk var veldig sultne på å bli med på ting som skjer, sier Margrethe.

Facebookgruppen for Young Professionals i Stockholm har så langt fått 125 medlemmer. Og på møtene dukker det vanligvis opp mellom 20 til 30 personer. Planen er å arrangere møter tre til fire ganger i halvåret.

– Vi har klart å få et stort nedslagsfelt. Selv om ikke alle kommer hver gang har vi klart å nå mange. Målet er å samle folk og koble dem. Det handler om å bygge nettverk, og er samtidig en mulighet til faglig påfyll og innsikt i interessante tema, sier sjømannsprest Margareth.

– Det som er veldig gøy er at vi hører flere historier om folk som har møttes i gruppen og fortsatt å henge sammen, og blitt venner. Det er veldig gøy. Da føler vi at dette har betydd noe, sier Margrethe.

Denne saken er hentet fra Sjømannskirkens magasin HJEM nr. 2/22

Støtt Sjømannskirkens arbeid du også, slik at vi kan være til stede for nordmenn i utlandet som trenger omsorg og trygghet!

Støtt arbeidet vårt

kr
Les mer om skattefradrag i Norge her
Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info