25. mars var Vaffelens dag. Vi markerte dagen med rykende ferske vaffelhjerter hos vaffelbesøkvinner O. Westad og Sønner AS.
Sjømannskirken har lange tradisjoner for å servere vafler når vi møter mennesker, enten ute i verden eller hjemme i Norge. Siden slutten av 1800-tallet har vaffelen vært en viktig del av arbeidet til Sjømannskirken rundt om i verden. For oss er ikke vaffelen bare mat, men også et sterkt symbol.
I år som i fjor besøkte vi en heldig arbeidsplass og laget i stand skikkelig vaffellunsj i forbindelse med Vaffelens dag.
Vinner av konkurransen i år ble O. Westad og Sønner AS i Ås. På fredag 24. mars dro vi dit med vaffeljern, røre og hjertevarme.
Transportselskapet i Ås ble trukket ut blant over 100 nominerte i konkurransen. «Disse gutta og jentene fortjener virkelig et lite solgløtt i travle dager. Og vi fire på kontoret tar også gjerne en vaffel», skrev Kari Bjerknes i administrasjonen, som nominerte bedriften.
– For oss er vafler så mye mer enn mat. Vaffelhjertet symboliserer den hjertevarmen vi ønsker å møte alle mennesker med. Derfor vil vi gjøre litt ekstra ut av Vaffelens dag, sier Vigdis Alte, teamleder for Norgesarbeidet i Sjømannskirken.
Hver sjømannskirke har sin egen tradisjonsrike vaffeloppskrift, og alle har sin egen lille vri på denne tradisjonelle delikatessen. Kanskje du selv vil prøve en av de forskjellige oppskriftene fra våre sjømannskirker verden rundt på vaffelens dag? Her har vi samlet alle vaffeloppskriftene våre.
Hvert år blir det arrangert kåring av «verdens beste vafler». Det uhøytidelige mesterskapet i regi av Sjømannskirken har skapt stort engasjement blant nordmenn i inn- og utland siden 2002.
I 2022 var det Sjømannskirken på Gran Canaria som kunne smykke seg med den gjeve tittelen «verdens beste vafler».
I følge Opplysningskontoret for brød og korn er den offisielle forklaringen på markeringen av vaffeldagen at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. Dette var dagen da Maria mottok budskapet om at hun var gravid med Jesusbarnet fra engelen Gabriel. Dagen er en av kirkens høytidsdager, og er en festdag midt i fastetiden.
I Norge og Sverige skal denne dagen ha blitt feiret med kake, men etter hvert ble det vanlig å spise vafler. En teori om hvorfor det ble vafler, er at det kommer fra det svenske ordet «Vårfrudagen», som gjennom språklig endring ble til «Våffeldag». Dette kan du lese mer om på Nordiska museet sine nettsider.
I 2022 var det Sjømannskirken på Gran Canaria som stakk av med seieren i kåringen av
«verdens beste vafler»
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!