PÅ PLASS I ALBIR: Erik Faye Lindvig landet for to uker siden i Albir med sine tre barn og kona Ellen Elisabeth Faye Lindvig (Bak kamera). De arbeider begge ved Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa og ser frem til å komme i gang med arbeidet.

– Vi jobber hardt for å være en god sjømannskirke for dem som er her

Med en koronasituasjon i stadig endring må sjømannskirkene tilpasse driften underveis. Familien Faye Lindvig i Albir-Villajoyosa forbereder seg på en annerledes høst.

Sjømannskirken er preget av alternativ drift, og vi antar at pandemisituasjonen vi prege oss minimum til sommeren 2022.Ved mange kirker kan vi ennå ikke ha åpne dører og invitere inn som vi pleier, og vi har måttet være kirke på andre måter; Gjennom telefon og chat, gjennom praktisk hjelp, i mindre forsamlinger, utendørs og med god avstand – alt ettersom hva lokale myndighetsråd til enhver tid tillater og anbefaler.

En av sjømannskirkene som nå innstiller seg på en annerledes høst er Albir-Villajoyosa, etter en sommer med tilnærmet normal drift og vanlige sommeråpningstider.

– Vi ser for oss en høst der vi skal jobbe hardt for å være en god sjømannskirke for nordmenn som oppholder seg i området. Noen behov er like som før, noen er annerledes. Vi skal forsøke å holde på de faste arrangementene våre samtidig som vi selvsagt forholde oss til gjeldende regler for smittevern. Vi skal også fokusere på godt diakonalt arbeid. Vi skal være til stede for dem som er syke, alene eller av ulike årsaker har falt utenfor felleskapet, forteller påtroppende daglig leder Erik Faye Lindvig.

Venter spent på kick-off-samling

Nå venter staben spent på å få en oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i området og hva behovene er.

– De nordmennene vi ser på kirken per i dag er de vi regner som den fastboende delen av fellesskapet. Etter høstens faste kick-off-samling i begynnelsen av september håper vi å få en god pekepinn på hvem som er her og hvem som kommer til å bruke kirken denne høsten, sier han.

Under normale omstendigheter ville det vært høysesong for familiene å komme tilbake i forbindelse med skolestart. Men i år er ting annerledes.

– Akkurat i år er det knyttet ekstra spenning til elevtallet på de forskjellige skolene, noe som har mye å si for deltakelsen på barne- og ungdomsarbeidet vårt utover høsten. På lengre sikt er vi også spent på hvordan verden ser ut og hvilke reiseråd som gjelder. Det tror vi kommer til å bety en del for antallet pensjonister som skal tilbringe deler av vinteren her, sier Faye Lindvig.

Les mer: Koronakrisens positive sider

ÅPNE DØRER: Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa gleder seg over å kunne ha åpent under visse forutsetninger. Andre sjømannskirker må smøre seg med tålmodighet.

ÅPNE DØRER: Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa gleder seg over å kunne ha åpent under visse forutsetninger. Andre sjømannskirker må smøre seg med tålmodighet.

Nye rutiner for hygiene og mat

Sjømannskirkedriften opererer i et landskap mellom å være kirke og kafé, forklarer Faye Lindvig, og flere konkrete tiltak preger den daglige driften, først og fremst i forbindelse med rutinene for hygiene og tilberedning av mat.

– For eksempel serverer vi nå felles mat som syltetøy i porsjonsskåler. I tillegg påvirker dette oss i møtet med menneskene som kommer på besøk. Vi håndhilser ikke lenger på de som kommer inn døren, og vi har blitt vant til at ansiktene er dekket med masker frem til man finner bordet man skal sitte ved. Det føles litt fremmed, samtidig som alle skjønner at det må være slik, sier han.

En annen praktisk endring er at Minnekirken for øyeblikket ikke benyttes.

– Vanligvis benytter vi to kirker. Sjømannskirken i Albir for alle ukens aktiviteter, mens Minnekirken er stedet vårt for gudstjenester og konserter. Akkurat nå er det slik at Solgårdens område, der Minnekirken ligger, er stengt en stund utover høsten. Det gjør at vi på ubestemt tid også feirer gudstjenester i Albir, forteller Faye Lindvig.


Planlegger for en måned av gangen

I tillegg til det praktiske i hverdagen er også en konsekvens av koronapandemien at en må planlegge på en annen måte, og ha en større hyppighet på informasjonen. Staben planlegger nå høsten måned for måned.

– Den største utfordringen med dagens situasjon er usikkerheten. I et vanlig år ville vi hatt en god plan for hva som skulle skje om høsten og utover neste vår. Denne høsten lager vi for eksempel ingen høstbrosjyre, men kommer til å sende ut månedsprogram hver måned i stedet, forteller han.

Mens Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa kan glede seg over å kunne åpne dørene under visse forutsetninger, må andre sjømannskirker smøre seg med tålmodighet og fortsette det alternative arbeidet.

Les mer: Pandemien snudde hverdagen på hodet for familien Aas


Se nettsider og Facebook for løpende info

Sjømannskirken har fortsatt tett kontakt med nordmenn som bor eller oppholder seg i utlandet. Mange trenger noen å støtte seg til og snakke med i en hverdag preget av lite sosial kontakt og noen trenger også praktisk hjelp. Sjømannskirken er til stede, både i hverdagen og ved kriser.

For informasjon om hva som er status for den enkelte sjømannskirke og våre ambulerende og mobile tjenester anbefales det å gå inn på den enkelte hjemmeside og tilhørende Facebook-side for oppdateringer om åpningstider, kontaktpunkter og tjenester som tilbys.

Selv om mange kirkebygg ikke er åpne er Sjømannskirken åpen. Vi er fortsatt til stede for nordmenn i utlandet.

Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info