19. okt 2018 kl 13.11 Del
Thomas Brøndbo har tatt med seg storebroren Bjarne på sin nyeste låt «Heim et annet sted på jord».
Thomas Brøndbo har tatt med seg storebroren Bjarne på sin nyeste låt «Heim et annet sted på jord».
Denne teksten har stått på trykk i HJEM nummer 5/2019
Tekst: Inge Mørland/Foto: Line Berre
For 22 år siden sto D.D.E.-vokalist Bjarne Brøndbo (54) i studio og sang «Shanty for Sjømannskjerka» for første gang. I høst er det lillebror Thomas Brøndbo (44) sin tur til å hylle Sjømannskirken med balladen «Heim et annet sted på jord».
– Jeg håper låten kan bidra til at enda flere får øynene opp for Sjømannskirken, sier Thomas Brøndbo.
For selv om namdalingen har levd i den musikalske skyggen av sine to eldre brødre, Bjarne og Eskil, har også han lang fartstid i bransjen. Gjennombruddet kom da han deltok i talentshowet «Lyden av lørdag» på NRK i 2007. Siden har han livnært seg som soloartist med «folkelig voksenpop på trøndersk».
Tekst og melodi til «Heim et annet sted på jord» er signert kommunikasjonssjefen i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad (46).
– Inspirasjonen kom etter et besøk i Sjømannskirken i New York, da lillesøsteren min var sjømannsprest i byen, sier Trond Gunnar.
Han har hatt låtskriving som hobby i mange år.
– I løpet av oppholdet fikk jeg møte mange mennesker, i alle aldre, som på ulike måter fortalte om sin tilhørighet til sjømannskirken i byen. Jeg synes det er fantastisk at nordmenn i utlandet har hatt slike trygge havner å komme hjem til i 154 år. Det er ikke noe vi bør ta for gitt. Derfor ville jeg lage en låt som hyller Sjømannskirken før og nå, sier han.
– Kunsten var å formidle det jeg ønsket med veldig få ord og unngå at det ble noe pompøse greier fjernt fra Sjømannskirken.
Trond Gunnar Skillingstad ga «Heim et anna sted på jord» til sin gode venn Thomas Brøndbo.
– Sangen gikk rett i hjertet på meg. Sjømannskirken har tidligere hatt en viktig funksjon for sjøfolk. Men også i dag er den viktig for nordmenn som bor, jobber og studerer i utlandet, sier Thomas.
– Å gjøre en duett på nettopp denne sangen gir ekstra mening. Vi to kan se tilbake på en fantastisk oppvekst i en trygg og god heim hvor vi fikk omsorg og hjelp, uansett hva som hadde skjedd. Slik føler jeg at Sjømannskirken også er overfor nordmenn i utlandet, supplerer storebror Bjarne.
Men ingen av Brøndbo-brødrene har rent ned dørene i sjømannskirkene rundt omkring i verden.
– Jeg har bare besøkt Sjømannskirken i Torrevieja, sier Thomas.
– En vennlig dame serverte både kaffe og vafler inne i kirken. Jeg fikk ingen spørsmål om hvorfor jeg kom, eller om jeg trodde på Gud. Vi hadde en helt vanlig hverdagslig samtale, hvor jeg opplevde å bli tatt imot som den jeg var.
Bjarnes erfaring knytter seg til konfirmasjonstiden med en nyinnsatt prest i Overhalla.
– Sverre Gustad kom rett fra jobben som sjømannsprest i Liverpool, en by som da var inne i en nedgangsperiode, med arbeidsledighet, fattigdom og høy kriminalitet. Han var prest, men formidlet sterke historier om det virkelige livet. Han er en av dem jeg møtte i oppveksten som gjorde inntrykk på meg, og han har nok farget mitt inntrykk av Sjømannskirkens arbeid og betydning, sier Bjarne.
I Namsos har Thomas en gammel venn på 82 år som ofte forteller om livet som ung sjøgutt.
– Det var harde og tøffe tak. For ham ble Sjømannskirken et trygt og godt sted å komme til når hjemlengselen ble for stor. Ikke ulikt historiene vi hører fra dagens førstereisgutter og – jenter: de norske utenlandsstudentene.
Trond Gunnar er enig.
– Sjøfolkene før i tiden fikk ganske brutale møter med virkeligheten da de unge, stolte og nervøse forlot familiene sine og dro til sjøs. Men det er ikke noe dans på roser å vokse opp i dag heller, ei heller å reise til utlandet for å studere. Det er et voldsomt press på prestasjoner, selvrealisering og vellykkethet i en verden som er stadig mer uforutsigbar. Jeg tror Sjømannskirken, på sin uhøytidelige og inkluderende måte, representerer noe kjent og kjært i alt det nye og fremmede, sier han.
Og sangen førte til at Brøndbo-brødrene for første gang utgir en duett sammen.
– Bjarne har en unik formidlingsevne som passer perfekt til slike tekster. Vi har gjort noen kirkekonserter sammen tidligere, men aldri vært i studio og spilt inn låter før, sier Thomas.
– Jeg ble glad da Thomas spurte om jeg ville synge duett med ham, og enda bedre da det var en så bra låt med et veldig fint innhold, sier storebror Bjarne, som ikke har gjort mange duetter i sin karriere.
– Men denne låten innbyr til det, og stemmene våre står veldig godt til hverandre.
17. november tar Thomas og Bjarne Brøndbo en svipptur til England sammen med låtskriver Trond Gunnar Skillingstad. Målet er ikke å invadere de britiske hitlistene eller en fremtidig utenlandslansering for duoen.
– Lillesøsteren min er sjømannsprest i Sjømannskirken i London nå. Hva er vel bedre enn å holde en julekonsert der og urfremføre «Heim et annet sted på jord» for Ellen Marie og de andre norske som bor i storbyen, sier Trond Gunnar Skillingstad som gleder seg til å oppleve enda en sjømannskirke på nært hold.
– Så kan vi etterpå skryte av at vi har vært i to sjømannskirker hver, avslutter Thomas Brøndbo.